Πρώην κινηματογράφος Angela

Πρώην κινηματογράφος Angela (1957) επι των οδόν Πατησίων 324 και Ροστάν. Αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Κωττακης. Διατηρητέα κηρύχθηκε το 1999 μόνο η επιρροής Art- Deco πρόσοψη, η οποία παρέπεμπε στο Hollywood. (πηγη)


Αρχιτεκτονικά σημαντικός κινηματογράφος της Πατησίων, χειμερινός (ισόγειο) και θερινός (ταράτσα), που λειτούργησε από την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου του 1957, πρωτοπαίζοντας στο θερινό, μέχρι και τους πρώτους μήνες αρχές του 1991, ενταγμένος πάντα στην Α ́ προβολή.
Αφού έκλεισε, έγινε για ένα διάστημα σχολή καράτε.

Η χειμερινή αίθουσα είχε εξώστη, που ήταν «περίεργος, με μεγάλο διάδρομο».Η είσοδος του χειμερινού γινόταν στο καμπύλο σημείο από τη Ροστάν, με ανάπτυξη κατά μήκος της Πατησίων, οθόνη κάθετη προς τη λεωφόρο και μηχανή προβολής με πλάτη στη Ροστάν (τυπική διάταξη). Η είσοδος του θερινού ήταν επί της Πατησίων με χωριστό ταμείο και σκάλα. Εδώ όχι τυπική διάταξη, αφού οι θεατές, ανεβαίνοντας, είχαν την οθόνη αριστερά τους. Επιχείρηση της Σπέντζος φιλμ, με 227 θέσεις, η οποία έκλεισε στα χέρια του συνεργάτη της Ηλία Λυμπερόπουλου.Οι διαφημίσεις της δείχνουν ότι, αν και όχι σινεμά του Κέντρου, έπαιζε από νωρίς το πρωί τα πρώτα χρόνια του ́60.
Πολύ περισσότερα μαθαίνουμε από ένα πρόγραμμα του ίδιου του σινεμά: «Ο κινηματογράφος ‘ΑΝΤΖΕΛΑ’ είναι έργον του διακεκριμένου αρχιτέκτονος κ. Κ. Κωττάκη. Τα μηχανήματα προβολή και ήχου είναι μοντέλλα 1958 των Γερμανικών εργοστασίων ‘ZEISS’.Ο φωτισμός της αιθούσης οφείλεται σε προβολείς του εργοστασίου ‘ZEISS. Η εφαρμογή του συστήματος αυτομάτου φωτισμού και θερμάνσεως πραγματοποιείται διά πρώτην φοράν στη χώρα μας. Ο κινηματογράφος ‘ΑΝΤΖΕΛΑ’ δεν ανήκει σε κανένα κινηματογραφικό οργανισμό, προβάλλει αδεσμεύτως και κατ ́επιλογήν τα καλύτερα φιλμ διεθνούς παραγωγής». 

πηγή


Το 1999 με την απόφαση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού – Τμήμα Παραδοσιακών Oικισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων » Χαρακτηρίζονται ως διατηρητέες οι κύριες όψεις του κτιρίου του πρώην χειμερινού – θερινού κινηματογράφου ‘Αντζελα «.
Στην αιτιολογική έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας αναφέρεται χαρακτηριστικά  ότι οι όψεις του κινηματογράφου «…παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχουν διαμορφωθεί με «χολιγουντιανά» πρότυπα και παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα, η δε διατήρησή τους ενδείκνυται, ώστε να παραμείνει η μνήμη του κινηματογράφου «Άντζελα» στην περιοχή, δεδομένου ότι αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς του αστικού άξονα της οδού Πατησίων».
Κρίθηκαν όμως διατηρητέες οι όψεις όχι όμως και η χρήση του. Έτσι άρχισε η καταστροφή.
Το 2002 το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (φορέας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς) διαπιστώνει ότι οι εργασίες που γίνονται εκεί οδηγούν στην πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας των όψεων του κινηματογράφου.
Σε έγγραφο που έστειλε προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου – στις 2/9/2002 – απαριθμεί τις παραβάσεις και καταλήγει:
«Από όλα τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια απόφαση με άκρως αντισυνταγματικό περιεχόμενο και μέσω αυτής συντελείται ανεπίτρεπτη καταστροφή ιστορικού μνημείου και κατάφωρη καταστρατήγηση των πολεοδομικών διατάξεων, προς εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και ωφελιμιστικών σκοπών της αδηφάγων ιδιωτών.» 
(πηγή)

https://theodosiou.files.wordpress.com/2011/09/dsc01779.jpg
εσωτερικό του κτιρίου όταν ξεκίνησαν οι εργασίες "αποκατάστασης", πηγή

"Σχεδόν είκοσι χρόνια ρήμαζε η «Αντζελα» με την αρ ντεκό όψη, γωνία Πατησίων 324 και Ροστάν, έχοντας δει άλλο δράμα να εκτυλίσσεται απέναντί της όταν κατεδαφίστηκε το παλιό παγοποιείο Φιξ στη γωνία με την οδό Καυταντζόγλου. Βρώμικη, θαμπή, μόνο το ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών κέλυφός της, κατασκευασμένο το 1957 από τον Κων. Κωττάκη, είχε απομείνει, κουφάρι μισογκρεμισμένο, να στηρίζεται σε μεταλλικές σκαλωσιές. Μέχρι που... ομόρφυνε! Σοβατίστηκαν οι τοίχοι, γυαλίστηκε η κόκκινη επιγραφή της. Αγαλλίασα εκείνο το βράδυ του Ιουλίου. Ομως, μέσα σε ένα μήνα «φόρεσε» πενταώροφο κτίσμα «πολυτελών κατοικιών και καταστημάτων» από πάνω της, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Δεν ετοιμάζεται να γίνει κινηματογράφος. Η χρήση μπορεί να είναι ανάλογη της επιθυμίας του ενοικιαστή», ήταν η απάντηση των κατασκευαστών. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, οι κύριες όψεις του κτιρίου, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, προσθήκη έξι υπέργειων ορόφων, μη κηρύσσοντας διατηρητέα και τη χρήση ως κινηματογράφου, όπως ισχύει για τους 47 θερινούς της Αττικής." έγραφε το 2011 η Ι.Διαμάντη στην Καθημερινή

Το έργο αυτο που ξεκίνησε το 2011 έχει μείνει ανολοκλήρωτο και οι ανακαινισμένες όψεις του πρώην κινηματογράφου έχουν υποστεί ήδη φθορές, ενώ στο ισόγειο δεν έχουν φύγει ποτέ οι εργοταξιακές λαμαρίνες.





πηγές: 






 

Σχόλια