Συναντήσεις

Στα πλαίσια της συλλογής στοιχείων για την γειτονιά μας, τα κτίριά της και την ιστορία της συναντηθήκαμε με δύο εξαιρετικούς μελετητές οι οποίοι μας έκαναν την τιμή να μας επισκεφθούν στο σχολείο, να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας και να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Στις 19/2/2019 μας επισκέφθηκε ο αρχιτέκτονας Νίκος Καβαδάς ( Nikos Kavadas ) που χρόνια τώρα φωτογραφίζει, καταγράφει και συλλέγει πληροφορίες για τα κτίρια του κέντρου έχοντας δημιουργήσει ένα ανεκτίμητο αρχείο προσβάσιμο σε όλους. Ο κύριος Καβαδάς μας μίλησε για το πως η αρχιτεκτονική κληρονομιά αντανακλά την ιστορία του τόπου και μας βοήθησε να αναγνωρίζουμε τα αρχιτεκτονικά ρεύματα (νεοκλασσικισμός, εκλεκτικισμός, μοντερνισμός).

"Ο Νίκος Καβαδάς είναι ένας μοναδικός ιχνηλάτης όλων των αθηναϊκών συνοικιών. Καθημερινά ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα τα αποτελέσματα των περιηγήσεών του. «Οταν μιλάς για υλικό στην αρχιτεκτονική παρατήρηση ένα όνομα σκέφτεσαι αμέσως. Τον Νίκο Καβαδά», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης. «Είναι ο ακούραστος αρχιτέκτονας που καθημερινά ως εξερευνητής των δρόμων, μας ενημερώνει και μας διδάσκει με τις περιγραφές του. Ξαφνικά όλοι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα κτίρια και τις πόρτες που τα συνοδεύουν. Ολοι μιλάμε για τα έρκερ και το στυλ ziggurat ή το frozen fountain στις πόρτες και στους κυκλικούς φεγγίτες. Υλικό εκατοντάδων κτιρίων σε όλη την Αθήνα και μεταξύ αυτών πολλές δεκάδες πληροφορίες για την Κυψέλη μας»."

 Σχετικό άρθρο του Νίκου Καβαδά 

ο κος Ν.Καβαδας (κέντρο) με τους μαθητές μας

Στις 26/2/2019 μας επισκέφτηκε στο σχολείο η κυρία Μαριάνθη Μπέλλα, εκπαιδευτικός, μελετήτρια της τοπικής ιστορίας και συγγραφέας του βιβλίου "Η Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή",  και μας παρουσίασε την περιοχή Κυπριάδου, με τον δικό της τρόπο που συνδυάζει την επιστημονική προσέγγιση με την ιδιαίτερη προσωπική ματιά. 

Περισσότερα για τις μελέτες της κας Μπέλλα για την Κυπριάδου, στο ιστολόγιο Κριτική Παιδαγωγική.


η κα Μαριάνθη Μπέλλα στο σχολείο μας


Την Τρίτη 26/3/2019 επισκεφτήκαμε την Οικία Θεοτοκοπούλου που σήμερα στεγάζει
κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής του Δήμου Αθηναίων, όπου μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε η κυρία Πόπη Μέλλιου η οποία μας έδωσε πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου, την αποκατάστασή του και την σημερινή χρήση του. 
 
με την κυρία Πόπη Μέλλιου στην οικία Θεοτοκοπούλου

Την Τρίτη 9/4/2019 επισκεφθήκαμε το Ιδρυμα Γληνού στην οδό Πολυλά 49 όπου ο υπεύθυνος του Ιδρύματος μας ξενάγησε στους χώρους και μας μίλησε για την ιστορία του σπιτιού. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δούμε και να φωτογραφήσουμε το εσωτερικό μια εκλεκτικιστικής κατοικίας  όπως περίπου ήταν όταν ζούσαν σε αυτήν οι αρχικοί της κάτοικοι, σαν ένα ταξίδι στο χρόνο .



 

Σχόλια